22 december 2014

Wij zijn duaal geworden!

Democratische rechtstaat

Het land waarin u woont, is een democratische rechtstaat. Dat betekent dat de macht gebonden is aan het recht. Of met andere woorden: de overheid moet zich houden aan de wetten. Het is verder een democratische rechtstaat omdat de bevolking haar eigen vertegenwoordigers kiest die deze wetten vaststellen.

Neder-Betuwe

In de gemeente waarin u woont, is – weliswaar in het klein – ook sprake van een ‘democratische rechtstaat’. Zo heeft u als inwoner van Neder-Betuwe tijdens de laatste verkiezingen van 19 maart 2014 kunnen stemmen voor de gemeenteraad.

Ook de gemeenteraad, als het hoogste orgaan binnen de gemeente, dient zich aan het recht te houden. Dat blijkt uit de eed die dit jaar door de raadsleden is afgelegd. Daarin bevestigt het raadslid dat het “de wetten zal nakomen”. Dat geldt uiteraard ook voor (het woord zegt het al!) bijvoorbeeld de wethouders.

Dualisme

Vroeger maakten ook de wethouders deel uit van de gemeenteraad. Dat is in 2002 veranderd door de Wet dualisering gemeentebestuur. In deze wet heeft de overheid een stevige scheiding aangebracht tussen het college van Burgemeester en Wethouders aan de ene kant en de gemeenteraad aan de andere kant. De wethouders mogen niet meer gelijktijdig raadslid zijn. Kortom, wij zijn “duaal” geworden.

Wat betekent dit dualisme in de praktijk?

In de praktijk zijn de taken van de gemeenteraad en het college van B&W gewijzigd. De gemeenteraad heeft vooral kaderstellende en controlerende taken gekregen, terwijl het College van B&W juist bestuurlijke en uitvoerende taken heeft. Binnen de door de gemeenteraad gestelde kaders bestuurt het college van B&W de gemeente. Op haar beurt controleert de gemeenteraad het college van B&W. Een belangrijk doel van deze wet is dat de positie van de raad als ‘controleur’ versterkt wordt.

Om ervoor te zorgen dat de gemeente goed wordt bestuurd, zijn de raadsleden verplicht om het college in de raadsvergaderingen stevig aan de tand te voelen. Dat is immers ook de bedoeling van de hierboven genoemde wet. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het College van Burgemeester en Wethouders en de raad tegenover elkaar staan. Beide organen binnen onze gemeente behoren schouder-aan-schouder voor u als inwoner op te komen. Maar wel met ieder een andere rol!

Van harte welkom

Een belangrijke eigenschap van de democratische rechtstaat is ook de openbaarheid van besluitvorming. U moet letterlijk kunnen zien wat er voor u wordt besloten. Dat geldt ook binnen onze gemeente. De raadsvergaderingen van Neder-Betuwe zijn openbaar en u bent daar meer dan welkom. Graag roep ik u hierbij op om de raadsvergaderingen bij te wonen! In deze vergadering ziet u het kloppend hart van de politiek binnen onze gemeente.  

U zult dan óók zien dat er sinds uw vorige bezoek in de raadszaal wat is veranderd. De wethouders zijn wat meer in een hoekje gezet; achter de raadsleden. U voelt hem al aankomen: wij zijn duaal geworden!

Jan Eerbeek