14 april 2017

Toespraak Keuken installatie Burgemeester Kottelenberg

 

Toespraak wethouder Keuken installatie Burgemeester Kottelenberg


Wethouder Keuken kon zijn waarnemend burgemeesterschap weer neerleggen en bereidde de nieuwe burgemeester alvast voor op een aantal Neder-Betuwse tradities. Naast wijsheid wenste hij de heer Kottelenberg ook rust toe. Zijn toespraak was als volgt:


Geachte dames en heren,

Gemeente Neder-Betuwe is trots en blij. Want vandaag is er weer een nieuwe burgemeester. Het college dankt de Vertrouwenscommissie en u voor alle goede diensten die deze bijzondere dag mogelijk maken.

Burgemeester Kottelenberg, van harte gefeliciteerd met uw nieuwe ambt!
Vandaag is letterlijk weer een last van mijn schouders genomen: de ambtsketen van Neder-Betuwe. De taak is vanaf heden aan u en wij wensen u daarbij veel succes. Wij, de wethouders en de secretaris en de medewerkers, zullen achter u staan.

Ook heet ik u en uw echtgenote namens het college alvast van harte welkom in onze gemeente als inwoners, want het is de bedoeling dat u hier spoedig komt wonen.

Nieuwsgierig hebben wij naar je – het formele u laat ik met je welnemen maar achterwege – komst uitgekeken. We staan te popelen om je beter te leren kennen.
Natuurlijk weten we al het een en ander. Lang leve Google; je naam was enige tijd trending topic. En ook de kranten deden hun best om je voor te stellen en je te karakteriseren. Zo schreven zij onder andere: “Hij is bekend met de tale Kanaäns.” Wie die uitdrukking kent, zal instemmend hebben geknikt. Een taal boven alle talen.
Wie daarmee minder bekend is zal gedacht hebben: Zó, een geleerd man, hij spreekt zijn talen. En bij de omschrijving van je vorige werkzaamheden zal een ieder ongetwijfeld gedacht hebben: Da’s een goeie, wij krijgen d’r eentje met gezond boerenverstand.

Naarmate de tijd verstreek werden wij gesterkt in de keuze voor jou. Want volgens de berichten ben je een man die zegt zoals het er voorstaat; je windt er geen doekjes om. Beste Jan, daar houden wij ook van!

Vanaf vandaag ben je burgemeester van ons prachtige Neder-Betuwe. Een bloeiende gemeente. Jullie hebben hier de afgelopen weken uitgebreid rondgekeken en zullen dat zeker beamen. Goed om te weten: die bloei is er niet alleen nú, maar 12 maanden lang, het hele jaar door.

Tijdens je afscheid in Lochem maakte je al reclame voor ons. Prima!
We hebben op de diverse tafels in ons gemeentehuis de Recreatiekaart Neder-Betuwe neergelegd. Neemt u het mee, dames en heren en kom vooral weer hier terug.

Vorige week, bij het afscheid van burgemeester Veerhoek, werd onder andere gezegd: wij zijn een sterke en trotse gemeente. Een zelfstandige gemeente die graag slim samenwerkt. En met een gemeentehuis dat helemaal 2.0 is. Daar is hard voor gewerkt en daar blijven wij graag hard voor werken, samen met jou.

Een mooi inwerkprogramma is samengesteld. Je zult snappen, wij willen graag uitleggen hoe goed wij het doen. Maar het kan ongetwijfeld nog beter.
Wij zijn blij dat je in de lente komt. Immers: een nieuwe lente, een nieuw geluid.
Beste Jan, daag ons uit!

Tja, wat moet je als eerste weten. Nou, er ligt nog een opdracht van 9 jaar geleden: de collegevergaderingen korter laten zijn. Want daar is echt niks van terecht gekomen. Wij zijn benieuwd naar jouw voorzittersstijl. Wel goed om te weten dat wij elke week een ‘keek op de week’ houden. We blikken terug en kijken vooruit zodat we weten wat de collegeleden zoal op hun agenda hebben staan. Het is géén cake voor bij de koffie. Alléén vandáág heb ik er een bij me voor jou.

Wat je ook moet weten is, dat hier veel dezelfde familienamen voorkomen. En als je rondkijkt in de raadzaal zie je dat ook. En om dat makkelijk te maken geven ze hier vaak bijnamen: de Bomneus, de Koestart, Rooie Appie en Den Doet.

Vergis je daar als burgemeester niet in. Onze oud-waarnemend burgemeesters Inez Pijnenburg sprak tegen een inwoner: "Dag meneer De Korte", terwijl hij eigenlijk Gerard Roelofsen heet.

Ik acht het niet uitgesloten dat ze jou gewoon ‘Jan de Boer’ noemen.
De vindingrijkheid wat betreft bijnamen zal je verbazen.
Nou doet zich het geval voor dat er al verschillende personen die naam zijn toebedeeld.
Bijvoorbeeld Herman de Boer, de voormalige supermarktondernemer in Opheusden. Of Jan de Boer, burgemeester van Buren. Maar die heet dan weer echt zo. Volg je het nog?
Hoe zal dat trouwens gaan: twee keer een Jan de Boer in de burgemeesterskring? Het perspectief kan zijn dat de samenwerking nog hechter wordt.
Ach, al die bijnamen, dat klinkt misschien wat raar.

Maar wéét dan dat onze boomkwekers met hetzelfde gemak als met die bijnamen hun bomen benoemen in het Latijn. Voor hen geen groene beuk maar de Fagus Sylvatica en geen linde maar de Tilia. En de fruittelers spreken over de Cox Orange Pippin of James Grieve. Ja, ook wij kennen onze talen.

Een van je eerste hoogtepunten in deze gemeente zal Koningsdag zijn met een heuse aubade. Wij zijn zo vrij geweest om je in Opheusden in te delen. Een menigte zal op jou en Marijke wachten. En daarna, wij kunnen je nu nog sturen, ga je naar Echteld. ’t Is maar dat je het weet. De Koning leeft in onze dorpen. Je zult zeker de goede woorden vinden om de inwoners en de jeugd toe te spreken. En je bent van het CDA. Dus je kent het Wilhelmus van buiten. Vanzelfsprekend zowel het eerste als het zesde couplet. En: playbacken is niet toegestaan.

We willen ook met jou de dorpentoer houden. Ooit zijn we daarmee begonnen en het wordt wel weer eens tijd. De klompenpaden liggen er voor klaar. We kunnen al klepperend en kleppend door de gemeente trekken.
Maar ook op de fiets is onze gemeente prima toegankelijk.

En je zult ontdekken - om met Jonkheer De Savornin Lohman te spreken - dat jouw gemeente geen hoop mensen is, maar bestaat uit een veelheid van kringen en verenigingen. Er gebeurt veel, ook vanuit de kerken. Je zult ook kennismaken met de ondernemers in onze gemeente.

Je leert de bedrijventerreinen kennen die we ontwikkelen in samenwerking met de omliggende gemeenten. De intergemeentelijke samenwerking is goed. Maar ook deze kent haar uitdagingen. Met elkaar blijven we zoeken naar een goed economisch profiel en naar de juiste keuzes voor werkgelegenheid en welvaart voor onze bevolking.
We doen het samen. Als organisatie met het gezicht naar de inwoners toe.

Beste Jan,

Bij dit alles wensen wij je veel wijsheid maar ook rust toe. Voor alles lijkt maar één juiste tijd te zijn: onmiddellijk. De werkelijkheid is, dat er een tijd is voor alle dingen, maar er is niet voor alle dingen tijd. Dit citaat zou uit de krant van vandaag kunnen komen. Het is echter van de hand van Groen van Prinsterer, Nederlands staatsman uit het midden van de 19e eeuw. Dat relativeert ons rusteloos zoeken naar wat anders voelt en beter lijkt.
Mag ik eindigen met de bede van Franciscus van Assisi: “Heer’, geef mij de berusting om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, geef mij de moed om te veranderen wat ik niet mag aanvaarden, en geef mij de wijsheid om het verschil daartussen te zien.”

Persoonlijk wens ik jullie een heel goede tijd toe in Neder-Betuwe en bovenal Gods zegen.
Dank u!

H. Keuken