29 januari 2022

SGP Neder-Betuwe roept inwoners op: “Kom in beweging”

Neder-Betuwe - De SGP Neder-Betuwe vindt het belangrijk dat de inwoners genoeg bewegen. Gemeente Neder-Betuwe moet daarom méér werk maken van een beweegvriendelijke buitenruimte, vindt de partij.

Iedereen is het er wel over eens dat bewegen belangrijk is. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, is de richtlijn. Het houdt je fit en vitaal. Toch haalt ongeveer de helft van de bevolking deze richtlijn niet. Het belang van fit zijn is door corona meer dan ooit duidelijk geworden. Het stimuleren van bewegen is dan ook een belangrijke taak van de gemeente, vindt de SGP.

Bewegen kan op verschillende manieren. Wat de SGP betreft faciliteert de gemeente initiatieven die beweging en daarmee de gezondheid van inwoners bevorderen. Klompenpaden kunnen bijvoorbeeld op de steun van de SGP rekenen, maar ook de nog te ontwikkelen mountainbikeroute in de uiterwaarden bij Ochten en IJzendoorn. Nieuwbouwwijken verdienen het om mooie speeltuinen te hebben, in plaats van hier en daar een speeltoestel. Meer speelruime voor jonge en oudere kinderen, daar mag wat de SGP betreft werk van worden gemaakt.

Genoeg beweging is belangrijk voor jong en oud. De SGP zet stevig in op veilige fietsverbindingen tussen de dorpen. De nieuwe weg tussen Opheusden en Kesteren moet daarom voorzien worden van een vrijliggend fietspad. Een speciale doelgroep waar de SGP aandacht voor heeft, zijn de ouderen. Beoogd SGP-burgerraadslid Rob Scheurwater: “In elk dorp moeten zij met behulp van goede wandelpaden hun dagelijkse ommetje kunnen maken. En ook voor mensen met een handicap moeten die paden toegankelijk zijn.”

Wat de SGP betreft zijn scholen de ideale partner om jongeren meer aan het bewegen te krijgen. Zowel op het basis als het middelbaar onderwijs kan er gestimuleerd worden om te bewegen. Naast het bewegen is het ook goed om op scholen aandacht te besteden aan een gezonde levensstijl. 

Wat we in ieder geval zo min mogelijk moeten doen is stilzitten. Zowel in letterlijke als in figuurlijke zin. Daarom ook de oproep van de SGP om in beweging te komen. Aan de inwoners omdat ze toch echt zelf moeten bewegen. Daarnaast ook een oproep aan de gemeente en haar partners om jong en oud het zo aantrekkelijk mogelijk maken om in beweging te komen. Zo blijven en houden we elkaar fit en vitaal.