22 december 2014
Gezondheid van onze burgers stijgt iets
Resultaten onderzoek gezondheid kinderen 0-12 jaar
GGD Gelderland-Zuid heeft een onderzoek onder ouders met kind tot 12 jaar afgerond. De uitkomsten bevatten opvallende resultaten, die belangrijk zijn voor gemeenten en instellingen. Vergeleken met vier jaar geleden valt op dat de gezondheid op onderdelen beter is maar dat er met preventie meer gezondheidswinst mogelijk is. De GGD deelt de resultaten en aanbevelingen nu met alle geïnteresseerden in de regio.
Onderzoek
GGD Gelderland-Zuid heeft eind 2013 voor de tweede keer onderzoek gedaan onder ouders met een kind tot 12 jaar. Ouders beantwoordden vragen over de gezondheid, het welzijn, de opvoeding en de leefstijl (factoren die de gezondheid beïnvloeden) van hun kind. Ruim 4.000 ouders werkten mee aan het onderzoek.
Gezonde start
Gezondheidswinst is te halen tijdens en na de zwangerschap. Elf procent van de moeders heeft gerookt tijdens de zwangerschap en drie procent dronk alcohol tijdens de zwangerschap. Tweederde van de moeders is gestart met het geven van borstvoeding. Ten opzichte van vier jaar geleden krijgen minder kinderen borstvoeding. Positief is dat er nu minder gerookt wordt in het bijzijn van kinderen.
Lekker in je vel
De gezondheid van kinderen is iets beter dan vier jaar geleden. Wel worden nog veel kinderen gepest op school, vijf procent van hen elke week! Het ziekteverzuim op school is gedaald. Ook hier is nog verbetering mogelijk. Want nog steeds verzuimde een op de vijf kinderen in de voorgaande 4 weken. Overgewicht is licht gedaald. Opvallend is dat ouders van jonge kinderen zich vaak niet realiseren dat hun kind te dik is. Kinderen zijn minder gaan bewegen en zitten langer achter een beeldscherm. Het aantal kinderen dat lid is van een sportvereniging is niet veranderd ten opzichte van vier jaar geleden.
De gezinnen
Ongeveer acht procent van de ouders heeft behoefte aan professionele opvoedingsondersteuning. Ze willen graag hulp bij het opstellen van regels, zich eraan houden en kinderen laten gehoorzamen. En ook hulp voor hun kind bij angst en onzekerheid.
In Rivierenland groeit een op de zes kinderen op in een gezin dat moeite heeft met financieel rondkomen. Zij kunnen niet op vakantie of lid worden van een (sport)vereniging en er zijn vaak spanningen in het gezin. Deze kinderen hebben vaker een minder goede gezondheid en een minder gezonde leefstijl. Kinderen die ook meer gezondheidsrisico’s lopen zijn kinderen van laagopgeleide ouders, kinderen in eenoudergezinnen en kinderen van niet-Nederlandse herkomst.
Aanbevelingen
De GGD heeft de resultaten besproken met gemeenten en samen de volgende aanbevelingen gemaakt. Geef meer kinderen een gezonde start door een gezonde leefstijl van (aanstaande) moeders. Stimuleer het geven van borstvoeding. Pak schoolverzuim aan en bevorder een veilig leer- en leefklimaat op school. Ouderbetrokkenheid en voorbeeldgedrag zijn belangrijk bij het bevorderen van een gezonde leefstijl. Leer ouders regels stellen en zich eraan houden. Stimuleer dat kinderen bewegen. En een Gezonde School en Gezonde Wijkaanpak kan helpen de leefstijl van kinderen gezonder te maken.
Meer informatie
Meer informatie over dit onderzoek en de uitkomsten kunt u lezen in de rapportages.